urban architecture mixed-use development mutualism hybrid space research

Urban Mutualism | Yang Li 

2012  -  2019  LI   Yang  ©   All   rights  reserved  

李洋保留此网站所有内容的一切相关权益 

287470717@qq.com

Forum Hager Group, Obernai

international competition during internship in Wandel-Hoefer-Lorch Architekten, 2012,  2. Prize

1/16

The functional idea of the Forum is a proverbial multi-layered one: to meet the requirements of the seminar centre, conference venue, laboratory, training building, visitor centre, exhibition and lounge, an appropriate building typology for the Forum / Workshop is first sought. The central parking lot is transformed into a green centre, a park and a landscape garden in equal measure. The climatic conditions of southern Alsace are the ideal prerequisite for creating a central and character-forming landscape quality in the long term, independent of the new forum and the structural development. The character of the exterior space, which is separated by the public street and the current design, thus becomes the new connecting element between the two parts of the plant. The garden as a great opportunity, not only for the new Forum, but for the entire site. The new house will logically become part of the garden and an artificial topography of the plinth will link the interior and the green space in a consistent manner. The positioning of the buildings reacts in several ways to the context. On the one hand, in front of the best existing office façade, a suitable green and open space is created, and on the other hand a high-quality entrance area is created to the entrance and transition.



In the logic of the building, a generous roof forms the central entrance for the new gate and the visitors. The network and the rootedness (rhizome) become a metaphor for the formal and functional theme of the façade and supporting structure as a complement to the park concept.

 

 

The building, which floats above the landscape, is constructed as a spatial frame construction in steel-concrete interlocking construction according to the Vierendeel principle. The body consists of "megapods", spatial cores for horizontal and vertical load transfer to the foundation. The roof construction above the gate is designed as a spatial rhizome structure. (Vierendeel principle) The energy roof above is designed as a translucent glass structure.

 

The new Hager Forum as a statement on sustainability with a local identity is intended to provide optimum thermal, visual and acoustic comfort for users and at the same time minimise the use of energy and resources for construction and operation. The mild Rhine valley climate at the foot of the Vosges mountains and the high groundwater potential, which can easily be tapped by sandy and gravelly soil, are location factors to be used.